Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Στη μηχανή του χρόνου - Κομνηνοί, Σχίσμα, σταυροφορίες

Η μηχανή του χρόνου οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου στην εποχή των Κομνηνών, του Σχίσματος των Εκκλησιών και των σταυροφοριών... Αναλαμβάνοντας ρόλο πρωταγωνιστή ή αφανούς ήρωα, γράφουν αφηγήσεις - "μαρτυρίες" και διαλόγους ή επιλέγουν τη ζωγραφική και το κόμικς για να αποτυπώσουν πρόσωπα και γεγονότα εκείνης της ταραγμένης ιστορικής περιόδου.

Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός προβληματίζεται…
Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση… Οι Σελτζούκοι Τούρκοι έχουν καταλάβει πολλά δικά μας εδάφη στην Ανατολή. Πρέπει να τους σταματήσω, αλλά τι να κάνω; Δεν μπορώ να σηκώσω το βάρος αυτού του πολύ σοβαρού αγώνα μόνος μου. Αναρωτιέμαι αν θα βοηθούσε το να απευθυνθώ στους ηγεμόνες της Δύσης και στον πάπα… Αλλά πώς θα καταφέρω να τους προσεγγίσω έξυπνα, πώς θα καταφέρω να τους πείσω να αντιμετωπίσουμε μαζί τους βάρβαρους και άπιστους Τούρκους; Νομίζω ότι πρέπει να στηριχτώ στο γεγονός ότι οι Τούρκοι κατέχουν τα Ιεροσόλυμα και τους Άγιους τόπους… Ναι, θα απευθύνω στους Δυτικούς κάλεσμα για βοήθεια! Αν πειστούν να εκστρατεύσουν κατά των Τούρκων, θα τους βοηθήσω να περάσουν στη Μικρά Ασία, με αντάλλαγμα να αποδώσουν στο Βυζάντιο τις περιοχές που του ανήκουν. Έτσι, χωρίς να εμπλακώ άμεσα, θα καταφέρω να ανακτήσω τα εδάφη που χάσαμε. Ελπίζω το σχέδιό μου να πετύχει! 

Ο. Αμαλία, Β3

Η ενετική οικονομική διείσδυση
Μ. Πέτρος, Β3

Μετά τη μάχη στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας, ένας στρατιώτης αφηγείται…
   Άλλη μια μέρα αβεβαιότητας ξημέρωνε… Οι προμήθειες τελείωναν, μαζί και το θάρρος μας. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Έπρεπε να προχωρήσουμε, να βρούμε τρόπο να ανεφοδιαστούμε…
   Η περιοχή ήταν δύσβατη και το πέρασμα στενό στον δρόμο για το Μυριοκέφαλο. Γρήγορα εγκλωβιστήκαμε, χωρίς να το καταλάβουμε… Κι έπειτα ήταν κι αυτή η αμμοθύελλα… Κανένας δεν έβλεπε κανέναν. Δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε τους αντιπάλους μας. Μπορεί να σκότωσα τον φίλο μου! Επικρατούσε χάος και πανικός. Κραυγές, ουρλιαχτά… Από θαύμα έζησα!
   Οι πολιορκητικές μηχανές μας καταστράφηκαν. Κατορθώσαμε με κόπο να ανασυνταχτούμε, αλλά αδύνατο να προχωρήσουμε. Είχαμε στην ουσία ηττηθεί! Είχαν βέβαια και οι Τούρκοι απώλειες, κι έτσι τα νέα για συνθηκολόγηση δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά μας. Ωστόσο, η εκστρατεία μας είχε αποτύχει…


   Η ήττα στο Μυριοκέφαλο θα σημάνει άραγε την αρχή του τέλους για το Βυζάντιο; Αν είναι έτσι, δε θα ήθελα να ζω για να το δω…
Λ. Άννα, Β2

Διάλογος μεταξύ του Καρδινάλιου Ουμβέρτου και του Πατριάρχη Μιαχήλ Κηρουλάριου
Καρδινάλιος Ουμβέρτος: Σεβασμιότατε Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριε, έρχομαι ως απεσταλμένος του Αγιότατου Πάπα της Ρώμης Λέοντος Θ΄… Σκοπός μου είναι η επίλυση των λειτουργικών και δογματικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο πατριαρχεία μας. 
Πατριάρχης Μιχαήλ Κηρουλάριος: Έχω τη διάθεση να διαπραγματευτώ για να δοθεί λύση σε σοβαρά ζητήματα στα οποία το πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το αντίστοιχο της Ρώμης διαφέρουν αισθητά, αν είναι και ο Πάπας πρόθυμος να επιφέρει κάποιες αλλαγές… 
Καρδινάλιος Ουμβέρτος: Είμαι πεπεισμένος πως η εκκλησία της Ρώμης δε χρειάζεται καμία αλλαγή. Ωστόσο, θα μπορούσα να ακούσω τις απόψεις σας…
Πατριάρχης Μιχαήλ Κηρουλάριος: Πρώτα απ’ όλα, είναι απολύτως απαραίτητο να αφαιρεθεί από το Σύμβολο της Πίστεως η προσθήκη που αφορά το Άγιο Πνεύμα, ως εκπορευόμενον και εκ του Υιού.
Καρδινάλιος Ουμβέρτος: Εδώ κάνετε λάθος, κι αυτό το λάθος το έχετε διδάξει και στους πιστούς σας. Και δεν είναι και το μόνο... Ας πούμε, από πού και ως πού να έχουν δικαίωμα οι κληρικοί στον γάμο; Από τη στιγμή που είναι ιερείς, είναι παντρεμένοι με την εκκλησία! 
Πατριάρχης Μιχαήλ Κηρουλάριος: Δεν έχετε δίκιο… Οι κατώτεροι κληρικοί έχουν κάθε δικαίωμα να παντρεύονται. Η δική σας εκκλησία κάνει λάθη, και μάλιστα πολλά! Ακούστε με: είμαστε άνθρωποι του Θεού, είμαστε οι μεσάζοντες μεταξύ Θεού και ανθρώπων και πρέπει τα έργα μας να είναι ειρηνικά και γεμάτα αγάπη. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν στο όνομα του Ιησού Χριστού να πηγαίνετε στον πόλεμο, να διαπράττετε φόνους και να λερώνετε τα χέρια και τις ψυχές σας με αίμα; Και μετά ο πάπας ισχυρίζεται ότι είναι αλάθητος! Κανένας δεν είναι αλάθητος εκτός από τον έναν και μοναδικό Θεό!
Καρδινάλιος Ουμβέρτος: Αυτό παραπάει! Κανείς δεν είναι σε θέση να διορθώσει τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Πάπα της Ρώμης… Αρνούμαι κατηγορηματικά τις θέσεις σας, Μιχαήλ Κηρουλάριε, και αποχωρώ, σίγουρος πλέον πως οι διαφορές ανάμεσα στα δύο πατριαρχεία είναι αγεφύρωτες!

Κ. Σήλια - Μ. Μαριέλα, Β2

Οι σταυροφορίες
Π. Γιάννης, Β3

Η κήρυξη της 1ης σταυροφορίας
Κο. Γιώργος, Β2

Γιατί έγινα σταυροφόρος
   Οι λόγοι που με ώθησαν να πάρω μέρος στη σταυροφορία που κηρύχτηκε από τον πάπα Ουρβανό Β΄ στην Κλερμόν ήταν κυρίως θρησκευτικοί, αλλά και προσωπικοί. Ο συγκλονιστικός λόγος του πάπα είχε αγγίξει την καρδιά μου… Με εξόργιζε το γεγονός ότι οι Άγιοι τόποι είχαν καταληφθεί από τους άπιστους στον Θεό μας Μουσουλμάνους, και ήμουν πρόθυμος να βοηθήσω κι εγώ στην απελευθέρωσή τους. Από την άλλη, πίστευα πως στον νέο τόπο που θα κατακτούσαμε θα είχα την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή. Για να μην πω ότι, σαν ένας σχετικά νέος σε ηλικία άντρας, ήθελα πολύ να ζήσω μια γοητευτική περιπέτεια!
   Αποφάσισα, λοιπόν, να γίνω σταυροφόρος, να αγωνιστώ ως στρατιώτης του Χριστού…
Μ. Γιάννης, Β3

Κ. Στέλλα, Β2

Ο πάπας Ουρβανός Β΄ 
Κ. Κυριακή, Β2

Σταυροφόροι
Μ. Σοφία, Β2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.