Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου γνωρίζουν και μας συστήνουν το νέο τους σχολικό περιβάλλον! Παρουσιάζουν την ιστορία του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, φωτογραφίζουν ή ζωγραφίζουν τους χώρους του σχολείου και την τάξη τους, αλλά και εκφράζουν τις σκέψεις και τις πρώτες εντυπώσεις τους από το Γυμνάσιο.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...
   Στην Τραπεζούντα, ήδη από τους πρώτους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας, λειτουργούσε το «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος», σχολείο της εκεί ελληνικής ομογένειας. Μάλιστα, για τη σημαντική προσφορά του στη μόρφωση των Ελληνοποντίων είχε χαρακτηριστεί ως «Φάρος της Ανατολής». 

   Η ανέγερση του νέου κτιρίου του Φροντιστηρίου ολοκληρώθηκε το 1902. Ήταν ένα επιβλητικό τετραώροφο κτίριο σε σχήμα Π, με εσωτερική μεγάλη αυλή, χτισμένο πάνω στα βράχια της παραλίας της Τραπεζούντας. 

   Αυτό το σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα μνημονεύουμε με την ονομασία του σχολείου μας!

ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ 
   Στην Καλαμαριά, σε μια περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από τον Εύξεινο Πόντο και τη Μικρά Ασία, ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1946-47 ως αυτόνομο σχολείο το Οκτατάξιο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Το 1967-68 γίνεται εξατάξιο γυμνάσιο και μετονομάζεται σε Μικτόν Γυμνάσιον Καλαμαριάς. Είναι το πρώτο μικτό γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. 
   Καθώς ο πληθυσμός της Καλαμαριάς συνεχώς μεγάλωνε, δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια. Το 1964 ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου το νέο σχολείο το οποίο θα δημιουργηθεί στην Καλαμαριά να λάβει το όνομα «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» σε ανάμνηση του Φροντιστηρίου, όπως και έγινε. Η θεμελίωση του νέου διδακτηρίου πραγματοποιήθηκε το 1965 από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, ενώ τα εγκαίνια έγιναν πέντε χρόνια αργότερα, το 1970.

Στις 23 Ιουνίου 1970 έγινε η γιορτή αποφοίτησης της πρώτης φουρνιάς μαθητών του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος».

ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
   Για τα δεδομένα της εποχής που χτίστηκε, το κτίριο ήταν πρωτοποριακό. Το κεκλιμένο επίπεδο που διαθέτει για άνοδο και κάθοδο στους ορόφους, οι φαρδιές σκάλες, οι ψηλοτάβανες αίθουσες και οι κατάφυτη αυλή του είναι στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει, ακόμη και από κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα. 

Το κτίριο του σχολείου μας


Η είσοδος

Το προαύλιο



   Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς. Τα δυο σχολεία λειτούργησαν σε εναλλασσόμενο ωράριο μέχρι το σχολικό έτος 2010-11, ενώ από το 2011-12 συλλειτουργούν πλέον σε πρωινό κύκλο.

...Και μια μέρα με βροχή...

Ας μπούμε μέσα...

Η βιβλιοθήκη


Ο διάδρομος

Η ράμπα
   Σήμερα το κτίριο διαθέτει 19 αίθουσες μαθημάτων, εργαστήριο Πληροφορικής, εργαστήριο Φυσικοχημείας, δύο μικρές αίθουσες για τμήματα ξενόγλωσσα ή κατευθύνσεων, αμφιθέατρο, γραφεία καθηγητών - γυμνασιάρχη - λυκειάρχη, γραμματείες, κλειστό γυμναστήριο και κυλικείο.
   Στον χώρο του σχολείου βρίσκεται και το Θεατράκι της οδού Χηλής.

Να δούμε και τις τάξεις μας;
Το Α2...

...και το Α4!

Για την ιστορία του σχολείου συνεργάστηκαν
από το Α2: Ε. Κώστας, Κ. Άρτεμις - Κ. Νεφέλη - Κ. Θανάσης - Κ. Νίνο, Κ. Μαριλένα, Κ. Ξένια - Μ. Ειρήνη, Λ. Ελπίδα - Μ. Νίκη, Μ. Μαρία
από το Α4: Π. Ελεάνα, Π. Παναγιώτης - Τ. Ξενοφών - Χ. Δημήτρης, Σ. Σωτήρης, Τ. Βασίλης, Τ. Δημήτρης, Χ. Κατερίνα, Χ. Γιώργος, Χ. Φωτεινή, Ψ. Ραφαηλία
Πηγές: Wikipedia και ιστοσελίδα του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς
Φωτογραφίες
από το Α2: Ζ. Γιώργος, Μ. Γιώργος - Κ. Θοδωρής
από το Α4: Π. Ελεάνα, Π. Έρικα, Τ. Χιονία

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
   Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς βρίσκεται στην οδό Χηλής, κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα. Είναι ένα φρεσκοβαμμένο κτίριο που, μαζί με το θεατράκι του, στολίζει την Καλαμαριά. Το πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου συμπληρώνεται από ποικίλες δραστηριότητες μαθητών και καθηγητών. 

Ι. Άννα Μαρία, Α2

   Η τάξη μας, το Α2, είναι ηλιόλουστη και ευρύχωρη, με ένα υπέροχο μπλε χρώμα και πολλά όμορφα κάδρα στους τοίχους. Μας αρέσει πολύ!
Κ. Άρτεμις - Κ. Νεφέλη - Κ. Θανάσης - Κ. Νίνο, Α2

Κ. Ξένια, Α2

Α. Νίκος, Α2

   Για να είμαι ειλικρινής, όταν έμαθα πως τελικά ανήκω στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, αρχικά δε χάρηκα και τόσο! Παρόλο που ήμουν εξοικειωμένη με τον εξωτερικό χώρο του σχολείου, εφόσον εδώ και δυο χρόνια προπονούμαι εδώ με την ομάδα μου, όταν μπήκα για πρώτη φορά μέσα στο σχολείο για να γραφτώ, απογοητεύτηκα, γιατί μου φάνηκε κάπως παλιό…
   Όταν όμως ξεκίνησε η σχολική χρονιά, άλλαξα γνώμη. Τώρα λατρεύω το κεκλιμένο επίπεδο ή τη ράμπα, όπως τη λένε οι μαθητές, τα ψηλά ταβάνια, το πόσο καθαρό και περιποιημένο είναι το σχολείο μου, το θεατράκι, το αμφιθέατρο, τις δραστηριότητες, όλα! Αλλά το πιο σημαντικό, εδώ έχω κάνει πολλούς και καλούς νέους φίλους. Νιώθω πλέον απίστευτα τυχερή που ανήκω στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς!
Μ. Μαρία, Α2

Κ. Άγγελος, Α2

   Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, το νέο μας σχολείο, είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της περιοχής μας και βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμαριάς. Είναι ένα κτίριο φρεσκοβαμμένο σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, με πολλά παράθυρα και μεγάλη αυλή. 

   Στο Γυμνάσιο είναι όλα καινούργια για μας, οι καθηγητές, τα μαθήματα, οι συμμαθητές… Ενώ στο Δημοτικό ήμασταν οι μεγαλύτεροι, τώρα είμαστε οι πιο μικροί απ’ όλους! Τα συναισθήματά μας; Στην αρχή ανάμεικτα. Άγχος και φόβος για το άγνωστο, αλλά και ενθουσιασμός και περηφάνια που είμαστε κι εμείς γυμνασιόπαιδα! Ωστόσο, το άγχος σιγά σιγά μειώθηκε και μπήκαμε σε μια σειρά. Σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο και οι καθηγητές μας, που μας φέρονται πολύ φιλικά και μας βοηθούν να προσαρμοστούμε...
   Σίγουρα τα γυμνασιακά μας χρόνια θα είναι τα καλύτερα!
Π. Ελισάβετ - Τ. Αλεξάνδρα, Α4

Και ένα εμπνευσμένο βίντεο για το σχολείο μας, σαν ταινία του βωβού κινηματογράφου!

Μ. Μύρων, Α4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.